Geheim van de Rechter

HET GEHEIM VAN DE RECHTER

Rechters hebben in Nederland een bijzondere positie. Ze zijn onaantastbaar, hoeven aan niemand verantwoording af te leggen en kunnen niet ontslagen worden. ‘ZEMBLA’ vraagt zich af of dit wel terecht is, want als rechters hun werk niet goed doen, dan vallen er slachtoffers. Dan verdwijnen er mensen achter de tralies voor iets wat zij niet gedaan hebben, zoals bij de Schiedammer parkmoord. De aflevering ‘Het geheim van de rechter’ gaat over rechters die fouten maken met alle gevolgen van dien.

Onschuldig
In de uitzending komt Ruud Prins aan het woord. Hij werd een paar jaar geleden gearresteerd omdat hij 700 kilo cocaïne zou hebben vervoerd van Suriname naar Nederland. Hij werd veroordeeld tot acht jaar cel, terwijl hij zei onschuldig te zijn. Later werd hij in hoger beroep vrijgesproken. Ook Ina Post vraagt zich af of de rechter zijn werk wel goed doet. Zij werd in 1986 veroordeeld tot zes jaar cel omdat zij bekende een vrouw met een elektriciteitssnoer om het leven te hebben gebracht. Ze heeft haar straf uitgezeten, maar houdt tot op de dag van vandaag vol dat ze onschuldig is. Volgens deskundigen hadden rechters kunnen zien dat er iets niet klopte aan de bekentenis van mevrouw Post.

Waarheid
Volgens hoogleraar H. Crombag van de Universiteit Maastricht laten rechters zich bij hun beslissingen te veel leiden door het Openbaar Ministerie en doen ze zelf te weinig onderzoek om de waarheid te achterhalen. Ook motiveren rechters hun vonnissen onvoldoende, waardoor niet duidelijk wordt waarom een verdachte veroordeeld wordt. Crombag: ‘Rechters leren zo min mogelijk op te schrijven in het vonnis, want als je te veel op schrijft dan krijg je daar alleen maar gedonder mee in hoger beroep’.

Hoe vaak rechters fouten maken is niet bekend, maar als er één vonnis is dat duidelijk maakt dat blind vertrouwen op de rechter niet verstandig is, dan is dat het vonnis in de Schiedammer parkmoord. Maar de rechters van het Hof vinden helemaal niet dat er onprofessioneel is gehandeld. Laat staan verwijtbaar, zo blijkt uit het programma. Rechters geven niet graag fouten toe. Crombag: ‘Men houdt het liever onder elkaar. Het is het beschermen van het eigen territorium’.

Bron: Zembla “Het geheim van de rechter” Bange rechters .. Zondag 3 juni 2007

Bekijk de uitzending waar nauwkeurig wordt ingegaan op de kostenstructuur en de werkwijze……en het eindoordeel (klik op het foto Zembla of klik op link hierboven)

geheimvdrechter-zembla

Weliswaar een uitzending uit 2007 maar we moeten blijven hameren op de positie die het OM, de OvJ en de rechters inneemt bij onderzoeken, zittingen en het vonnis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *