Buruma & Rechterlijke dwalingen

 

Voorzitter Ybo Buruma van de commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) zegt dat er mogelijk rechterlijke dwalingen zijn waar hij met zijn commissie niets aan kan doen.Nova Tv

Buruma zegt daarover in NOVA:”Ik heb een stuk of vier of vijf zaken die wij niet in behandeling kunnen nemen, maar waarbij je als je er naar kijkt, niet begrijpt waar de rechter zijn overtuiging op gebaseerd heeft waarop die tot zijn veroordeling is gekomen.” Buruma wil niet zeggen om welke zaken het gaat, maar wel bevestigt hij dat in sommige gevallen de mogelijk onschuldig veroordeelden nog vast zitten.

Dat CEAS de zaken niet in behandeling kan nemen, wijdt Buruma aan de beperkte mogelijkheden van zijn commissie. Hij zegt daarover: “Misschien wel het grootste probleem waar onze commissie voor staat, is dat wij alleen gaan over politie en Openbaar Ministerie en dat wij niet kunnen oordelen over het oordeel van de rechter.”

Buruma pleit daarom in NOVA voor meer openheid bij rechters, en wil daarbij het geheim van de raadkamer ter discussie stellen. Hij vindt dat in de toekomst de procureur-generaal bij de Hoge Raad bij onderzoek naar rechterlijke dwalingen niet alleen politie en justitie maar ook rechters om opheldering moet kunnen vragen. Buruma: “Ik zou niet weten hoe de procureur-generaal anders er achter zou kunnen komen, wat die rechters er toe bewogen heeft om tot die veroordeling te komen.”

BRON: 22 september 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *