Politie wilde verwarde man moorden laten bekennen

Geplaatst door

 

door Jolande van der Graaf 
GRONINGEN – De politie van Groningen blijkt vijf jaar geleden te hebben geprobeerd om de verwarde oud-veteraan Karel van Orden ook allerlei andere onopgeloste moorden te laten opbiechten. 

De veteraan, die door zijn vroegere uitzending naar Libanon waarschijnlijk een stoornis opliep, had destijds de moord op Maja van Vloten bekend met een aan alle kanten rammelend verhaal. Hij werd desondanks veroordeeld en zat jarenlang, vrijwel zeker onschuldig, in de cel. 

Dader-DNA

Nu blijkt dat de Groningse recherche destijds haar kans schoon zag en poogde om Van Orden ook andere zaken te laten bekennen. Zo voerden rechercheurs de verwarde oud-militair tijdens een autorit mee naar het Van Brakelplein waar in 1997 psychologe Els Slurink was vermoord. Dat terwijl de politie toen waarschijnlijk al wist dat Van Ordens dna helemaal niet overeenkomt met het dader-dna dat onder Slurinks nagels was gevonden.

Ook werd de man langs de Groningse tippelzone gevoerd in verband met de onopgeloste moord op Shirley Hereijgers en de verdwijning van Jolanda Meijer. Verder reden de agenten hem naar Zuidwolde waar in 1995 de bejaarde Anna Heemenga was omgebracht. “De rechercheurs vroegen me toen overal of ik die misdrijven ook meteen even kon bekennen”, herinnert Van Orden zich. “Maar dat heb ik niet gedaan. Ik had er niets mee te maken gehad.”

Het onderzoek had niets met waarheidsvinding maar alles met scoringsdrift te maken, bevestigt zijn advocaat mr. Geert-Jan Knoops. “Het getuigt eens te meer van tunnelvisie. In plaats van zulke ‘onderzoeken’ te doen hadden politie en justitie beter de zaak-Maja van Vloten technisch goed kunnen uitzoeken. Het OM moet toen al geweten hebben dat Van Ordens bekentenis vals was.” De advocaat gaat binnenkort een herzieningsprocedure aanspannen.

Bron: Telegraaf

 

Ach als de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie (officier van justitie c.q. aanklager) geen verwarde man kan laten bekennen dan zoeken ze wel verwarde vrouwen op die van alles te vertellen hebben.

Die Groningse recherche toch! Was er bij dat onderzoek toevalligerwijs ene Heling betrokken?

En de rechters volgen de bevindingen van het OM en het onderzoeksteam gedwee op.

Het is ook nauwelijks te controleren en daarom gaat het steeds vaker mis.
Men schrijft er zo nu en dan iets over en men is het zo weer vergeten.

Er is echter in 2009 een recordbedrag aan schadevergoedingen toegekend aan onterechte veroordelingen. Er werd maar liefst een bedrag van 22,8 miljoen euro uitgekeerd.
Ja je leest het goed! 22,8 miljoen euro.

Er wordt dan weer gegoocheld met de oorzaak (meer vrijspraken) maar dat is misleidend.
Het gebeurt veel vaker dat veel later blijkt dat het voorgaande onderzoek niet deugde.
De rechtbank om de tuin is geleid door de crimefighters die van alles verdoezelen en verdraaien.
De rechtbank foute conclusies trok (veelal veroorzaakt door geknoei van de OvJ)
De rechtbank van bovenaf opdracht krijgt om te veroordelen wat vervolgens uitlekt.
De rechtbank en alle betrokken medewerkers aangestuurd worden door de witte boorden criminelen.

En niet onbelangrijk de media, die speelt een enorme rol bij grotere zaken.

Dit alles moet toch wel iets zeggen over de kwaliteit van de rechtspraak.

Rechtspraak………bestaat dat nog dan?

Oproep: Doe je ook mee?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *