Medewerkster NFI fraudeerde met dna

Geplaatst door

 

Bron: Telegraaf door Jolande van der Graaf

DEN HAAG – Binnen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een ernstige vorm van fraude met dna-profielen ontdekt.

Een medewerkster van het NFI wordt ervan beschuldigd dat zij het dna-profiel van haar eigen partner, die verdachte is in een geweldsmisdrijf, met opzet heeft vernietigd en bovendien dna van een onschuldige als bewijsmateriaal heeft ingebracht. Dit alles om haar partner uit de wind te houden. Het NFI bevestigt de zaak.

“We hebben het deze zomer vastgesteld, de medewerkster op non-actief gezet en aangifte gedaan.”

Volgens diverse bronnen binnen de forensische opsporing dient het lab ook alle andere onderzoeken die door de medewerkster zijn verricht tegen het licht te houden. “Ook die onderzoeken zijn nu niet meer betrouwbaar”, aldus een dna-deskundige. Het NFI zegt echter “zeker te weten dat het om een geïsoleerd geval gaat”. Bij hoeveel andere onderzoeken de vrouw betrokken was, kon het NFI gisteren niet kwijt.

De fraude blijkt niet door het NFI aangemeld bij de Raad voor Accreditatie. Dat had volgens dna-deskundigen absoluut moeten gebeuren. “Dit is zo’n beetje het ergste dat een forensisch lab kan overkomen.”

Het schandaal kwam aan het licht doordat het NFI dna-profielen in het kader van een zogeheten ‘track and trace’-systeem labelt en kan volgen. Naar verluidt kon zo worden vastgesteld dat het dna van de partner van de medewerkster in een afvalcontainer was gedeponeerd. Aan de hand van haar toegangspas bleek dat de vrouw in die ruimte aanwezig was, op het moment dat het profiel werd weggegooid. Een check van de zaak wees bovendien uit dat de NFI-medewerkster een dna-profiel van iemand anders als bewijs had ingebracht. Onduidelijk is hoe zij aan dat dna is gekomen.

Met de mogelijke verduistering van bewijsmateriaal, het ‘planten’ van dna van een onschuldige en valsheid in geschrifte in dienstbetrekking riskeert de vrouw jarenlange gevangenisstraf. Haar advocaat wilde gisteren niet reageren. Het OM zegt binnen enkele weken te beslissen of de vrouw vervolgd wordt.

Diverse forensische laboratoria in de VS kregen in het verleden te maken met soortgelijke fraudezaken. Soms moesten tienduizenden dna-onderzoeken opnieuw worden gedaan.

 

Hoeveel meer moeten wij onder ogen krijgen om te beseffen dat wij burgers geklauwd zijn in een netwerk van idioten? Idioten is  nog netjes uitgedrukt!

Het Openbaar Ministerie ligt wekelijks, zo niet dagelijks onder vuur.
Dan liggen er weer officieren van justitie onder vuur gevolgd door corrupte rechters, corrupte agenten, advocaten, gemeente ambtenaren, burgemeesters etc. etc. Nu weer een medewerkster van het NFI en over de rest zullen we maar zwijgen.

De spotlight van de media en justitie blijft echter gericht staan op oude kopstukken uit het criminele millieu die zo onderhand bejaard zijn.

Of op een motorclub die eigenlijk niemand tot last is.

Ik heb meer last van al die onvoorspelbare ambtenaren en de jongeren die totaal geen respect meer tonen dan van welke andere crimineel dan ook.

Wie is die vrouw? Hoe heet zij? Welke strafzaken heeft zij moeten beoordelen? Hoe komen wij daar achter?

Wie zijn er ten onrechte veroordeeld op DNA? Hoelang wordt DNA nog opgevoerd als bewijs? Het is geen bewijs, punt uit! Een aanwijzing is iets geheel anders dan bewijs! Het betreft niets anders dan een spoor(tje) die over het algemeen niet eens met het blote oog bekeken kan worden.

Het OM heeft enkele weken nodig om een beslissing te nemen in een mogelijk vervolging? Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt? Of zijn ze bang dat er zoveel publiciteit komt dat er teveel zaken opnieuw bekeken moeten worden? Dat laatste zal wel het geval zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *