Geprutst met strafdossiers

Geplaatst door

 

 

Gepruts met strafdossiers Amsterdam
door Bert Huisjes en John van den Heuvel 

 

AMSTERDAM – Het gerechtshof in Amsterdam heeft ruim drie jaar lang gerommeld met strafdossiers die moesten worden aangeleverd bij de Hoge Raad voor cassatiezaken. Daarbij werd een document verwijderd waardoor de zaak mogelijk helemaal opnieuw zou moeten.

De handelswijze werd onlangs ontdekt door de bekende Amsterdamse strafpleiter Gerard Hamer. Uit de strafdossiers werden door het hof na mei 2005 met regelmaat uittreksels (in feite niet meer dan een opsomming van welke straf is toegekend voor welk delict, red.) verwijderd van uitspraken van het Hof. Dat gebeurde nadat de Hoge Raad een vonnis van een hof in Leeuwarden vernietigde, juist vanwege zo’n uittreksel. Het verwijderen van delen van het dossier is wettelijk verboden.

Capaciteit

De uitspraken werden niet uitgeschreven, vanwege ernstige capaciteitsproblemen, erkent het Hof. Pas wanneer veroordeelden naar de Hoge Raad stapten werd alsnog een vonnis uitgeschreven. De Hoge Raad zette in 2005 een streep door die praktijk, en verklaarde dat een (veel) later geschreven vonnis niet rechtsgeldig is. Een zaak dient dan van voren af aan te worden behandeld. Advocaat Hamer ontdekte afgelopen jaar dat zeker in zeven dossiers zo’n gewraakt uittreksel was verwijderd. “Daarmee werd voorkomen dat de verdediging de uitspraak zou kunnen laten vernietigen.” Volgens Hamer zijn op deze wijze “zeker honderd” dossiers opgeschoond.

‘Pure noodzaak’

Het gerechtshof bevestigde gisteren dat tot 2005 geen vonnissen volledig werden uitgeschreven. “Dat was een praktijk uit noodzaak, maar toen de Hoge Raad een vonnis vernietigde van het hof in Leeuwarden om dezelfde reden, zijn er weer vonnissen geschreven.”

Volgens persraadsheer Asperen de Boer zijn de fouten gemaakt op de griffie van het Hof. “Omdat een uittreksel niet meer mocht, hebben medewerkers die er uitgehaald. Er was verwarring over. Soms werden ze wel meegestuurd, en soms niet. Het was nooit opzet.” Volgens haar zijn de medewerkers onlangs geïnstrueerd dat zij geen documenten uit het dossier mogen halen. Advocaat Hamer stelt dat deze praktijk 3,5 jaar heeft bestaan. Volgens het hof werden de uittreksels uit het dossier gehaald, maar zijn ze wel verstuurd aan de veroordeelde.

Bron: Telegraaf 22 november 2008

 

Nou Den Haag.. wederom werk aan de winkel.
En maar achterover blijven leunen als men dubieuze uitspraken bij u neerlegt.
En maar roepen dat wij met incidenten te maken hebben. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *